Přeskočit na obsah

Nebudeme už plýtvat jídlem? Novoroční předsevzetí

O nás

Blog

Nebudeme už plýtvat jídlem? Novoroční…

Období svátků je vždy ve znamení hojnosti. I tak je dobré chovat se šetrně, nejen ke své peněžence, ale k celému oběhu. Jídlo v Česku vyhazují totiž hlavně domácnosti, za rok vyhodíme až 56 kilogramů jídla na obyvatele.

Sice patříme pod evropský průměr, ale potravinového odpadu vyrobíme ročně pořád hodně. Domácnosti vyprodukují polovinu odpadu v Česku, téměř 20 procent pak vzniká při zpracování a víc než 10 procent ve stravovacích službách. Restaurace a obchody hledají cesty, jak množství potravinového odpadu snížit, pojďme je hledat i my!

Domácnosti nejčastěji vyhazují potraviny kvůli tomu, že je nestihly spotřebovat nebo je špatně skladovaly. Nejvíc se plýtvá ovocem a zeleninou, pečivem, často se vyhazují také zbytky uvařených jídel. Nejméně se naopak vyhazují alkoholické nápoje. V EU by se podle aktuálního schváleného plánu měl snížit objem potravinového odpadu do roku 2025 o 30 procent a do roku 2030 o polovinu.

Plýtvání potravinami je celosvětovým problémem, nikoliv pouze problémem vyspělých zemí. V EU vychází v přepočtu zhruba 175 kilogramů na osobu, to představuje 143 miliard eur, v jihoevropských státech přesahuje 200 kilogramů na osobu za rok. V jihoafrické republice se například vyhodí třetina potravin, přitom jde každý den spát 16 milionů hladovějících lidí. S atypickým řešením přišla Jižní Korea, která díky tradiční kuchyni patřila ještě před dvaceti lety mezi země s největším potravinovým odpadem. Tamní vláda zavedla daňovou politiku v duchu „když vyhodíš, tak zaplatíš“. Množství vyhozených potravin z každé domácnosti evidují speciální chytré popelnice a každý měsíc přichází Jihokorejcům vyúčtování.

red

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Zaměstnanci Pražské teplárenské mohou jezdit po Praze elektromobilem

Zaměstnanci Pražské teplárenské mohou jezdit po Praze elektromobilem

Pražská teplárenská slaví třicítku!

Pražská teplárenská slaví třicítku!